Disclaimer

Information on this blog is raw and sometimes unverified reporting straight from the road by teams. The event will issue a media release for any events requiring an official notification.

Note that links in blog entries are not maintained, so while a link may be verified to work on the day of publishing, this is not guaranteed beyond that day.

Wednesday, October 10, 2007

Twente: Bas Dierselhuis vertelt

Vandaag begon anders dan de dagen hiervoor. Vandaag begon namelijk om middernacht en niet terwijl ik lekker in bed lag. Nee, terwijl ik hard aan het werk was in de werkplaats. Er moest een deadline gehaald worden. Vandaag zou er de eerste grote test op de openbare weg gaan plaatsvinden. Een paar dagen geleden is er al een korte kleine shakedown (korte test om te kijken of alles werkt en vast zit) van de auto geweest, maar de test van vandaag gaat de hele dag bestrijken. Dan moet de auto dus wel klaar zijn en daarom stonden we nog met een aantal mensen in de werkplaats.

Er waren nog een paar grote restpunten en het hoofdonderwerp daar was de vleugel en de elektronica. In de vleugel moest de koeling van de zonnecellen onder de lenzen afgemaakt worden en de lenzen zelf moesten geplaatst worden, ook moest er nog erg veel elektronica ingebouwd worden. Al met al was dat nog een heel project, maar iedereen ging ervoor en dat is erg gaaf om te zien. We wisten hoe belangrijk het was en we wilden deze deadline gewoon halen.

Om 8 uur ’s ochtends was het uiteindelijk zo ver, de Twente One was af. De vleugel was klaar, zat op de auto gemonteerd, die wielen waren uitgelijnd, hij kon zo de trailer op. We genoten met z’n allen. Wat is het een geweldig gezicht om de auto in volle glorie te zien staan, met de goede zonnecellen en niet de cellen van de autopresentatie en met name met de lenzen. Het totaalplaatje ziet er gewoon super uit. We mogen trots zijn met z’n allen!

Op dat moment kwam ook het testteam aangereden. Het laatste elektronica onderdeel werd in de auto geplaatst en getest, eigenlijk hielden we geen rekening meer met problemen. Toch ontstond er op dat moment één. We kregen een computerprobleem. Dit betekent niet dat de auto dan niet kan rijden. Alle functies die de auto nodig heeft om te rijden werken zonder computer ook. Dat de computer niet werkt betekent wel geen telemetrie en dus geen meetwaarden tijdens het testen. We kunnen de auto dan niet in de gaten houden en zelfs zoiets simpels als de temperatuur in de auto in de gaten houden werkt dan niet. Dat risico wilden we niet nemen. Dus werd het testen uitgesteld. Een grote domper op deze dag. Ik kon mijn ogen niet meer open houden en heb in de werkplaats even geslapen.

Rond het middaguur ben ik naar huis gegaan om te gaan slapen, maar het klimaat is hier zo dat je overdag niet echt ontspannen kunt slapen, het is veel te warm. Ik was na vier uur ook al weer wakker en ben toen naar de werkplaats gegaan. Ik heb met Coen een restpunt opgepakt wat voor het testen niet gemonteerd hoefde te zijn, maar wel voor de race. Hopelijk is het snel weer opgelost en kan er morgenmiddag weer een korte testrun gemaakt worden. De test die voor vandaag gepland stond is doorgeschoven naar vrijdag. Het komt er zeker, maar helaas weer met wat vertraging.