Disclaimer

Information on this blog is raw and sometimes unverified reporting straight from the road by teams. The event will issue a media release for any events requiring an official notification.

Note that links in blog entries are not maintained, so while a link may be verified to work on the day of publishing, this is not guaranteed beyond that day.

Tuesday, October 9, 2007

Nuon: De avonturen van Scout

Om te beginnen even uitleggen wat Scout is. Scout is het voertuig dat altijd binnen 500m van Nuna rijdt en kijkt of er bijzonderheden op of langs de weg zijn. Zitten er bijvoorbeeld gaten in het wegdek of ligt er vuil op de weg, dan geven we dit door. Ook hebben we de afgelopen testritten wel eens een zandstormpje gezien en net als een roadtrain is dit voor de coureur in Nuna wel handig om te weten en om er op te kunnen anticiperen. Tevens bevat Scout de sleutel crew om bijvoorbeeld banden te wisselen mochten we lek rijden en heeft ze reserve onderdelen aan boord. Scout bestaat uit Gert, Ivo, Job (Nuna3) en ikzelf.

Tools en gereedschap in Scout

Oh ja en dan heb je natuurlijk Gert zijn tasje, dit is een grote tas met heel veel vakjes waar alle sleutels, tangen en benodigdheden in zitten. Er zit bijvoorbeeld een DeWalt in om de bouten van de wielen snel los te kunnen halen en aerotape om te kappen af te plakken. Ook de altijd bruikbare rol duct-tape en tie-wraps zijn natuurlijk aanwezig. Deze tas komt dus altijd mee Scout uit en gaat er als een van de laatste dingen weer in. Zie je dus tijdens de race Gert lopen met een blauwe tas, dat weet je wat er in zit.

Een paar voorbeelden van wat we dan zoal doen: Op het moment dat Nuna ‘s morgens vroeg klaar staat om te vertrekken krijgen we van Demian, de Safety Officer, het fluitsignaal door dat iedereen klaar is om te vertrekken en of de weg vrij is. Scout kijkt dan nogmaals of de weg vrij is en geeft aan het konvooi door dat we kunnen vertrekken.

Natuurlijk heb je ook de lekke band oefening, die gaat als volgt: vanuit Mission Control krijgt Scout te horen dat er een lekke band is en welke band het is. Wij zoeken dan zo snel mogelijk een geschikte plek om langs de weg te stoppen en stuiven met een zeil (en Gert zijn tasje) uit de auto en leggen dat verzwaard met zandzakken op de grond.

Nuna komt aanrijden

Ondertussen begeleidt de bestuurder van Scout Nuna van de weg af op het zeil en kruip ik meteen onder Nuna om te aerotape aan de binnenkant van de wielkap af te halen. Ivo plukt dat dan tape aan de buitenkant eraf en tegelijkertijd dat we de wielkap onder de auto uithalen zetten we een bok onder Nuna om het wiel gemakkelijk los te kunnen halen.

Wielkap losmaken en bok onder Nuna schuiven

Gert heeft dan inmiddels de bouten al uit het wiel gehaald en het nieuwe wiel kan er al weer op.

Gert draait de boutjes los

Hierna volgt de wielkap en kunnen we alles weer vast tapen. Ik ben ondertussen lekker onder Nuna blijven liggen en kan meteen de wielkap weer aan de binnenkant aftapen en tegelijkertijd taped Ivo dan de buitenkant af. Daarna kruip ik weer onder Nuna uit, en houd het U-tje waar Nuna tussen stilstond in de lucht, als teken dat we weer verder kunnen rijden. De bedoeling is dat we dit tijdens de race in 3 minuten doen, we zitten nu op 4 minuten na de eerste oefening, al best netjes dus.

Het nieuwe wiel gaat er onder

Op het moment dat Nuna gewoon lekker aan het rijden is, is Gert in scout af en toe een band aan het verwisselen. Verder is het eigenlijk voor de bestuurder van Scout ongeveer evenveel in je achteruitkijkspiegel kijken als vooruit kijken. Daarbij moet je rekening houden dat Nuna veel sneller optrekt dan Scout, dus op het moment dat er over de radio doorgegeven wordt dat we aanzienlijk sneller gaan rijden, is het plankgas…

Konvooi aan de kant van de weg